GAYRİMENKUL ALIM-SATIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 4 ÖNEMLİ NOKTA

GAYRİMENKUL ALIM-SATIMINDA  4  ÖNEMLİ NOKTA

Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcının dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Peki gayrimenkul alım satımında dikkat edilecek 4 önemli nokta nedir?

  1. Gayrimenkul alım satımı yaparken öncelikle tapu kaydına bakılacaktır. Satışı yapacak kişi malik midir değil mi? Alım satım ilişkisinde malik olarak kendisini tanıtan kişinin gerçekten de tapuda malik olarak gözükmesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer husus ise şahıslara verilen tapu belgelerinin, gerçek hak sahibi gösterip göstermediğinin tapuya gidip teyit edilmesidir. Çünkü esas olan tapu sicil müdürlükleri nezdinde tutulan kayıttır. Bir taşınmaz satın almak istiyorsanız,  önemle yapılmasını istediğimiz tapu sicil müdürlüklerine gidilmesi, size satışı yapacak kişinin gerçek hak sahibi olup olmadığının, kayıtlara bakarak anlaşılmasıdır.
  2. Satışa aracılık eden kişinin temsil yetkisi var mıdır? Tapu işlemleri yapılırken bir kişi ve/veya kurum bu işlemleri yasal temsilci vasıtası ile de yapabilir. Temsil iki şekilde olabilir: iradi temsil ve kanuni temsil. Satışa aracılık eden kişinin temsil yetkisinin olup olmadığı, daha sonradan mağdur olmamak adına eğer kanunen uygun olarak düzenlenmiş temsil yetkisi var ise satış işlemini gerçekleştirilmedir.
  3. Geçmiş yıllara ait emlak vergisinin ödenip ödenmediğine bakılmalıdır. Tapu dairesi bu borç ödenmeden satışı yapmayacaktır.
  4. Tapu kaydı üzerinde herhangi bir kısıtlama ve şerh var mı? Taşınmaz alım ve satımında dikkat edilmesi gereken husus, söz konusu kısıtlama ve şerhlerin ne anlam ifade ettiğidir. Bu kısıtlamaların bazılarının varlığı halinde satış işlemi gerçekleştirilemeyecektir. Bu sebep ile kısıtlama ve şerhlerin varlığı iyi bilinmeli, ne anlam ifade ettiği öğrenilmelidir.

Tapu alım-satım işlemlerinde profesyonel olarak yapılması ve hak kaybına uğramasının engellenmesi adına avukat vasıtasıyla vekaleten de yapılabilir.

Selma Ensar

Recent Posts

Limited Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma-2020

Limited Şirket,  6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 573-644 hükümleri arasında düzenlenmiş olan ticaret şirketlerinden-şirket türlerinden…

4 sene ago

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (2019/21)

  İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2019/21) İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin…

5 sene ago

1-8 TEMMUZ 2019 TARİHLERİ ARASI RESMİ GAZETE- GÜNCEL HUKUKİ GELİŞMELER

1-8 TEMMUZ 2019 TARİHLERİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN GÜNCEL HUKUKİ GELİŞMELER CUMHURBAŞKANI KARARI –– 31/12/2017 Tarihinden…

5 sene ago

PARAKENDE TİCARETTE TAKSİT SÜRELERİ- NE DEĞİŞTİ?

PARAKENDE TİCARETTE TAKSİT SÜRELERİ-TAKSİTLİ SATIŞTA NELER DEĞİŞTİ? Parakende ticarette taksit süreleri değişti. 22 Haziran 2019…

5 sene ago

PETROL PİYASASINDA YAPILACAK DENETİMLER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ NELER GETİRİYOR?

Bu makalemizde Petrol Piyasası Yapılacak Denetimler Hakkındaki Yönetmelik Değişikliği Neler Getiriyor?sorusunu cevaplayacağız. "Petrol Piyasası Yapılacak…

5 sene ago

Güncel hukuki gelişmeler mart 2019

MİLLETLERARASI ANTLAŞMALAR Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dünya Bankası Tarafından İmzalanan Türkiye’de Kritik Altyapının Afetlere…

5 sene ago

This website uses cookies.